De woodcore-epoxy methode even kort uitgelegd:

De huid van de boot wordt opgebouwd van Western Red Ceder latten die over tijdelijke spanten worden gebogen. De latten worden met epoxylijm met elkaar verbonden. Ze worden met schroeven op de tijdelijke spanten vastgezet. Als de lijm hard is worden de schroeven weer weggehaald. Als de romp helemaal is opgebouwd wordt de buitenkant strak geschuurd en geschaafd. Hierna wordt het hout geïmpregneerd met waterdunne epoxy. Daarna met 2 lagen glasvezel en epoxy afgedekt. Schuren en afwerken met pantser coat,

De buitenkant is dan op de laatste laklaag na helemaal klaar. Dan de romp omkeren. De tijdelijke spanten blijven in de boot zitten en dienen als tijdelijke steun voor de opbouw van het deklaminaat. Het dek bestaat uit 3 lagen 6 mm triplex aan beide zijden afgedekt met glas en epoxy.

Als het dek klaar is gaan de tijdelijke spanten eruit en moet de binnenkant van de boot geschuurd worden en dan komt hier ook een dubbele laag glas met epoxy.

Daarna de schotten en interieurdelen in de romp zetten. Dit gebeurd met "fillets", dit is het direct op de huid lijmen van multiplex delen. Deze interieurdelen en schotten zijn nodig voor verkrijgen van een stevig en stijf schip.

Voor mij was het "Praktijkhandboek Kunststoffen" van Gerard Lok de belangrijkste informatiebron voor alles wat met epoxy en glasvezel te maken heeft. Dit wordt uitgegeven door Polyservice in Nieuwerkerk aan de IJssel. WWW.Polyservice.nl.

 

Begin 2017.
Het epoxywerk is bijna klaar. Tijd voor wat ervaringstips.
Zorg dat de latten strak en gelijk van maat zijn (allemaal even dik). Dit scheelt veel tijd met het achteraf strak maken van de romp.
Ik deed 16 latten per dag met kruiskopschroeven. Daar wordt je heel erg moe van. Ik zou nu met een nietpistool kunststof nagels gebruiken. Die kunnen gewoon blijven zitten en als je de bouwmallen eruit hebt slijp je ze zo weg.Soms moet je de latten op elkaar vastmaken en dan zijn kunststofnagels ook erg handig. Anders met dunne torx schroeven.
Koop alleen maar epoxyhars en harder. Meng zelf de andere producten. Gebruik katoenvezels om zelf lijm te mengen. Gebruik glasbubbles om zelf plamuur te maken. Gebruik een mengsel van houtstof en glasbubbles voor de fillets. Houtstof voorkomt uitzakken. Houtstof haal je uit de zak van de bandschuurmachine. Je kan pigment toevoegen om de epoxy vast in de kleur te krijgen. Dan zie je straks een krasje niet zo snel. Wel oppassen, een kras tot op het hout gelijk behandelen met epoxy!
Ik heb wel een waterdunne epoxy(injecteer) gebruikt als basislaag. Gewone epoxy als basis werkt ook erg goed.
Bij schuren en slijpen gebruik ik altijd een mondkapje met uitblaasklepje (P3). Slijpen van glasvezel/epoxy doe ik met een middenmaat haakse slijper en een korrel 60 flexibele slijpschijf (sharkskin). Dan ben ik wel helemaal ingepakt, overall, handschoenen, stofbril enz. Als je er handigheid in hebt gaat het erg snel en best wel netjes. Wel eerst oefenen!